Menu

Kerst 2023 voorbereiding, wat een slavenarbeid!

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje, dus weer tijd om de kamer in te richten voor de tweede helft van december. Ik zie hier al een maand tegenop!

Voorbereiding
Eerst de hele handel op zolder bijeen zoeken en naar beneden sjouwen, uitpakken, een plaats vinden om het kruis te plaatsen en de stam van de kunstboom in elkaar schuiven. Vervolgens honderden takken uitvouwen en in de stam prikken. Natuurlijk ontbreken er veel kleurenstickertjes, dus met een duimstok meten welke tak waar moet. Zitten er verkeerd, dan de zaak uit elkaar halen en opnieuw beginnen.

Lampjes
Vervolgens haal je de lampjes uit een doos, bijeengepakt in één grote kluwen. Er zijn drie sets witte kaarslampjes, want ik zie drie stekers. Ga er maar aanstaan!. Na enige tijd zijn de sets los van elkaar gekoppeld en kan ik per set alle knopen eruit halen. Heb je ze eindelijk uit elkaar, branden er twee sets niet. Eén voor één allemaal controleren. Heb je de kapotte lampjes verwisseld en branden er uiteindelijk twee sets. Je komt handen tekort om ze in de boom te hangen. Branden ze uiteindelijk vallen er, bij het in de boom hangen, enkele op de vloer, kapot! Je hangt tenslotte de drie sets in de boom en denkt: ik koop wel wat losse lampjes met schroefdraad. Om 8.45 ben ik begonnen en de kale boom stond om 11.15 uur met piek en lampjes erin.

Ballen en slingers
Dan de ballen! Bij de meeste ballen ontbreekt natuurlijk het ophanghaakje en sta je te klooien met paperclips. Tijdens het erin hangen valt, op onverklaarbare wijze, op andere plaatsen plots ballen op de grond, dus naar de Filistijnen! En het zijn altijd de mooiste ballen, die het leven er bij laten!
Dan zijn de slingers aan de beurt. Deze klus valt wel mee, hoewel je er voor moet zorgen, dat ze een beetje regelmatig verdeeld worden.

Piek
Is de boom uiteindelijk ingericht, zie je, dat de piek scheef staat. Maar met een kunstboom van 2.40 m hoog en aan de onderkant een doorsnede van 1.80 m, kun je daar natuurlijk nooit bij! Met gevaar voor eigen leven voorover hangend op een stoel en het risico, dat je met boom, ballen, verlichting en slingers op de grond beland, wil je deze scheefstand toch corrigeren. Uiteindelijk lukt het om hem rechtop te krijgen.

Ondertussen klinkt op de radio: ‘Last Christmas’. en denk je ……

Guirlandes, kerststerren en stal
De volgende klus de guirlandes aan de wand. Als een balletdanser springend van bank- en stoelleuning door de kamer. Natuurlijk doet de verlichting van een het niet, maar die verlichting is te vervangen. De kerststerren ophangen voor de ramen, die je natuurlijk nooit goed krijgt, omdat ze blijven draaien! Dan een plaats vinden voor de kerststal met alle beelden, de schapen met klodders kaarsvet op hun achterwerk en een kameel met drie poten.

Tot slot
Alle dozen en dergelijke terug naar zolder brengen en de rotzooi van de grond, de trappen, portaal en gang verwijderen. Dan de hele stad in de rondte rijden om reservelampjes te kopen. Natuurlijk nergens verkrijgbaar. Wat doe je dan, je koopt een nieuwe set. Een intens karwei om de oude set tussen ballen en slingers door uit de boom te halen en de nieuwe te plaatsen.
Doodop val je op de bank: gelukkig, de klus is weer geklaard. Het was een intens tijdverdrijf, nu rust!

Maar dan zie je nog wat kerstspullen op de grond liggen en realiseer je je: Oh ja, de tuinverlichting…………