Menu

Het Friese Paard: Trots van Friesland

Het Friese paard, ook wel bekend als ‘het Fries Ras’, is een majestueus en krachtig paardenras, dat zijn oorsprong vindt in de provincie Friesland in Nederland. Met zijn elegante verschijning, weelderige manen, sokken en staart en indrukwekkende bouw, heeft het Friese paard de harten van paardenliefhebbers over de gehele wereld veroverd..

Historische achtergrond
Het Friese paard heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Middeleeuwen. Deze oersterke paarden werden oorspronkelijk gefokt als werkpaarden op de vruchtbare weiden van Friesland. Ze werden gebruikt voor landbouwwerkzaamheden, transport en zelfs in oorlogstijden. Door de eeuwen heen werden Friese paarden gekruist met andere rassen om bepaalde eigenschappen te versterken. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van het moderne Friese paard.

Kenmerken
Het Friese paard staat bekend om zijn opvallende uiterlijk en gracieuze bewegingen. Enkele van de meest opvallende kenmerken zijn:

 1. Zwart, langharig uiterlijk
  Friese paarden hebben meestal een glanzende zwarte vacht, hoewel er ook enkele bruine exemplaren zijn. Wat het Friese paard echt onderscheidt, is de weelderige manen, sokken en staart, die vaak worden gekamd en gevlochten om een prachtige verschijning te creëren.
 2. Krachtige bouw
  Ze hebben een krachtige en compacte bouw, met sterke benen en een brede borstkas. Dit maakt hen uitstekend geschikt voor zwaar werk, maar ze presteren ook goed in de dressuurarena vanwege hun flexibiliteit en gratie.
 3. Intelligentie en vriendelijke aard
  Friese paarden worden vaak geroemd om hun vriendelijke en intelligente karakter. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en werken graag samen met hun trainers.
 4. Indrukwekkende bewegingen
  Hun bewegingen zijn indrukwekkend en gecontroleerd, met hoge knieactie en een krachtige achterhand. Dit maakt hen tot uitstekende performers in disciplines zoals dressuur.

Gebruik en populariteit
Hoewel Friese paarden oorspronkelijk werden gefokt voor werkdoeleinden, hebben ze in de moderne tijd hun plaats gevonden in verschillende disciplines. Naast dressuur blinken ze uit in tuigpaardrijden en worden ze steeds populairder als rij- en recreatiepaarden.
De elegantie en de opvallende verschijning van Friese paarden hebben ze ook tot een favoriet gemaakt in de film- en entertainmentindustrie. Ze zijn te zien geweest in talloze films, tv-shows en commercials.

Fokken en behoud
Het behoud en de fok van Friese paarden zijn van groot belang om ervoor te zorgen dat dit prachtige ras blijft voortbestaan. Fokkers werken hard om de rasstandaarden te handhaven en gezonde nakomelingen te produceren met behoud van de karakteristieke kenmerken van het ras.

Mijn eerste Fries
Tijdens een werkbezoek in het Medisch Centrum Leeuwarden in 2003, sprak ik met mijn collegae over die prachtige paarden die ik onderweg in de weide zag staan. Eén gaf aan dat de week daarop er een veiling was in Joure. Ik ben er met hem heen gegaan, hij zat twee rijen achter mij. Veel paarden kwamen met hun begeleiders in draf voorbij. Op een gegeven moment wilde ik mijn collega wat vragen en stak mijn hand op. Ik hoorde door de luidspreker: wat is uw nummer? Ik bleek namelijk net in het bezit te zijn gekomen van een fries veulen, genaamd Hearke. Nadat alle administratie was afgehandeld heeft mijn collega hem meegenomen naar zijn boerderij, want naast een trekhaak voor een trailer, had ik ook geen weide en geen stal. Dit heb ik de komende weken geregeld en ben met mijn dochter op pad gegaan om Hearke in Friesland op te halen. Doodeng zo’n groot paard (veulen) als je een hond gewend bent.
Bij Lelystad kwamen we op het idee om de MacDrive in te rijden, niet meer aan die trailer gedacht en kwamen in de bocht vast te zitten, een hele toestand. De rest van de tocht verliep voorspoedig. Iemand geregeld om hem uit de trailer te halen en in de stal te zetten, want ik durfde het niet.

Hearke en Eldert
Hearke groeide voorspoedig en had een zeer vriendelijk karakter. Na enkele maanden is hij verhuisd naar een pensionstal, waar hij optimaal werd verzorgd. Toen hij oud genoeg was om bereden te worden, hebben twee dames van de stal hem gezadeld en voorzien van longeerlijnen. Toen één van hen erop plaatsnam bleef hij rustig en deed alles wat er aan hem werd gevraagd. Hearke heeft aan veel dressuurwedstrijden meegedaan en vele (eerste) prijzen gewonnen.
Een jaar nadat Hearke in mijn leven kwam ben ik weer eens naar de veiling in Joure gegaan, dit keer met een trailer bij me. Dit leidde tot de aankoop van Eldert H, een Fries van drie jaar oud, die gelijk kon worden bereden, een pracht paard. Later is deze overgegaan naar de dame, die hem verzorgde. Eldert heeft aan veel wedstrijden meegedaan en gewonnen. Hij was te bereiden zonder teugels, alleen op commando’s. Helaas is Eldert vorig jaar overleden. Hearke is gekocht door iemand, die hem voor de kar wilde hebben. Ook daarmee won hij vele wedstrijden.

Tot slot
Het Friese paard is niet alleen een symbool van de provincie Friesland, maar ook een wereldwijd erkend en bewonderd paardenras. Met zijn majestueuze uiterlijk, krachtige bouw en vriendelijke karakter heeft het Friese paard zijn plaats verdiend in de harten van paardenliefhebbers over de hele wereld. Het is een ras dat zowel geschiedenis als schoonheid belichaamt en een blijvende indruk achterlaat waar het ook verschijnt.