Menu

Vliegstunt Guinness Book of Records

Het zal een kleine vijftien jaar geleden zijn, dat wij een uitnodiging kregen om mee te doen aan het Guinness Book of Records. De bedoeling was om 100 vliegtuigen binnen een uur in de lucht te krijgen. Nou, dat was wel even een dingetje.

Aanleiding was het 12 1/2 jarig bestaan van het bedrijventerrein bij Lelystad en het feit, dat de eigenaar ook dezelfde tijd gehuwd was. Dus mooie gelegenheid voor hem om honderd vliegtuigen te huren.
We startten vanaf vliegveld Lelystad. Er stonden een paar honderd mensen in een hangar het schouwspel gade te slaan. Zij wilden graag mee vliegen, dus wij kregen het verzoek om langs de hangar te taxiën en passagiers mee te nemen. Ik vloog die dag, mijn jongste broer Eric zat naast me en mijn dochter Régine zat achterin.

Dat instappen van die passagiers nam echter zoveel tijd in beslag (die persoon wilde niet bij die en die wilde persé bij die persoon zitten), dat de organisatie besloot om zonder passagiers te starten.
Een hele colonne van kleine één- en tweemotorige toestellen stond klaar voor de startbaan om te vertrekken. In razend tempo gingen ze de lucht in, soms twee à drie vlak achter elkaar. Na het opstijgen van 86 toestellen was het uur om. De rest mocht wel starten, maar tekde niet meer mee.

Maar dan krijg je het probleem, ruim 100 vliegtuigen dicht bij elkaar in de lucht en de meeste zonder radar. Dus we kregen al gauw van de luchtleiding te horen, dat we meer moesten spreiden. Ik vloog aan de westkant van Lelystad, voor Amsterdam. En dan krijg je Schiphol in zicht en daar mag je niet overheen.
Een oproep gedaan aan de vliegtoren van Schiphol en de situatie uitgelegd. En wat schetste onze verbazing: we kregen voor één keer toestemming!
Ik vond dat wel heel interessant en op mijn vraag hoe laag ik mocht vliegen kreeg ik het antwoord: zo laag als je durft en verantwoord is.
Op een hoogte van zo’n veertig meter vloog ik over de passagiersvliegtuigen om met een grote bocht om de vliegtoren heen te vliegen. Enkele mensen van de verkeersleiding stonden ons van achter het raam enthousiast toe te zwaaien.

De recordpoging was dan wel mislukt, maar het evenement was onvergetelijk. Waaraan ik nog vaak terugdenk.
Nadat we op Lelystad waren geland, wachtte ons nog een groot feest met veel bekende artiesten dat tot in de kleine uurtjes duurde.