Menu

Een slinger van fietsers

door: Régine Dirkse

Al enige tijd loop ik met vragen rond over fietsers en dan met name over grote groepen fietsers. Hierbij denk ik dan vooral aan de lange slierten lagere school leerlingen die in een lange stoet door de stad fietsen, kletsen, slingeren en amper opletten.

Ik vraag me af of hiervoor wettelijke regels zijn, daar ik het vaak best gevaarlijk eruit vind zien. Niet elke school heeft veiligheidshesje, waardoor ook lastig te zien is wie er wel of niet bijhoort. Daarnaast zie ik soms maar weinig begeleiders. Ook vraag ik me af of het verantwoord is om met jonge kinderen in zo een grote groep te gaan fietsen. Deze kinderen hebben vaak (te) weinig verkeersinzicht, kennen nog weinig tot geen regels en/of kennis van verkeersborden en hebben zeker nog geen verkeersexamen gedaan.
Dit spookt vaak door mijn hoofd wanneer ik dit weer eens zie op straat en dus vaart ga minderen en zal deze groep voorzichtig passeren.

Helaas is dit afgelopen week weer mis gegaan. Naar ik vernomen heb is een groep fietsers gepasseerd door een busje met aanhanger en daarbij is een achtjarig jongetje om het leven gekomen. Wanneer ik dan hoor dat er maar twee begeleiders aanwezig waren, dan gaan mijn haren omhoog staan.
Gelukkig zorgt de school van mijn kinderen altijd voor drie extra begeleiders, naast de juf en wordt er pas gefietst vanaf groep 6.

Daarvoor stel ik de vraag: Zijn er wettelijke regels over leeftijd, ervaring, veiligheidsmaatregelen en aantal begeleiders en wie er verantwoordelijk is in geval van incidenten?