Menu

Weggooien is toch zonde!

Zo nu en dan word je aan een gebeurtenis herinnerd op een manier, die direct op je lachspieren werkt. In dit geval een bericht van één van mijn drie broers, die op bezoek ging bij mijn inmiddels overleden vader in zijn aanleunwoning. Hij had wat boodschapjes gedaan voor de toen 89 jarige Pater Familias en berichtte ons alsvolgt.

Dag families,

Hier een vrijdagbericht naar aanleiding van een donderdaggebeurtenis. Gisteravond waren we bij pa en bij het wegzetten van zijn wekelijkse boodschappen zagen we, dat zijn grote ‘diep’vriezer op een kleine kier stond. Wat ik ook probeerde, de deur kreeg ik niet dicht. Pa heeft in zijn ‘hok’ met vriezers meer ijs dan dat ze tegenwoordig in Groenland hebben.
IJs geschrapt met een blikje tomatenpuree, ijs gehakt, gebikt, geramd, hopeloos! Uiteindelijk met veel gehak en een ijsbril op, lukte het ons een la eruit te wrikken. Veel hielp het echter niet, de deur bleef slecht sluiten. De bevroren ‘lekkernijen’ hebben we maar in het lege vak gekieperd.
Pa ging in de woonkamer hard zitten zingen, want hij vond het niet erg amusant. Zijn gehamsterde etensvoorraden zijn blijkbaar heilig, maar zelf zag hij ook wel in dat er wat moet veranderen.
Wij waren in paniek, want wat moet je doen? De vriezer laten doorloeien? Dan wordt het uiteindelijk nog een groter blok ijs. Of zorgen dat ie dicht gaat? Dat is dus maar gedeeltelijk gelukt. Een touw erom?

Hoe nu verder?
Er zitten allemaal onduidelijke etenswaren in zijn vriezer. Weggooien is uit den boze, maar wat dan?
In principe heeft hij aan de kleine vriezer genoeg. Iedere dag worden er boodschappen bezorgd, dus daar hoeft hij de grote vriezer niet voor te laten draaien. Om de stijging van de temperatuur van de aarde af te remmen? Ook niet, want zijn stroomverbruik van de vriezer doet dat allemaal weer teniet.

Wie weet dé oplossing?
In ieder geval geen grote voorraad etenswaren meer meenemen om in te vriezen. Alle etenswaren uit de vriezer naar Afrika sturen? Ook niet, want daar hebben ze al te kampen met genoeg ziekten. Onze jaarlijkse Beaujolais-avond organiseren bij pa thuis? Dat zou kunnen, want het eten is zo goed als ontdooit.

Nog meer suggesties?
Wie durft er wat te ondernemen?
Misschien moeten we voordoen dat we niet genoeg eten thuis hebben i.v.m. de inflatie/kredietcrisis/slechte economische ontwikkelingen en pa vragen ons allemaal een diepvries-vak-eten te schenken?

Oplossing
Het probleem is uiteindelijk opgelost door onze lieftallige zus en haar man. Vader werd door iemand afgeleid, want weggooien is zonde! Hierdoor konden beiden spullen in vuilniszakken doen en dit via de brandtrap afvoeren.

Tot slot
Dat de familie eenmaal fijnbesnaard en bescheiden is hoef je niet gelijk van de daken te schreeuwen. De meeste mensen hebben dat heus wel bij het eerste contact met ons ervaren. Wij hebben dat allemaal automatisch meegekregen, dus steek de ogen van anderen niet uit.

Gelukkig heeft de goede man dit niet in de gaten gehad! De jaren erna had hij nog ruim voldoende te eten om, zoals hij altijd zei, ‘lekker te smullen’!