Stille Nacht, ruim 200 jaar geleden uitgebracht

De schemering begint, het is Kerstavond. Op 24 december 1818 is het meest bekende Kerstlied voor het eerst ten uitvoer gebracht in Oberndorf bij Salzburg in Oostenrijk. De tekst was geschreven door een kapelaan en de muziek door een onderwijzer. Het lied, Stille Nacht, Heilige Nacht, wordt nog wereldwijd gezongen.

Joseph Mohr (1792-1848)
Op 17 december 1792 werd Joseph Mohr in Salzburg geboren. Joseph was een muzikaal talent. De dirigent van het Domkoor maakte het voor hem mogelijk om een studie te volgen aan het Academisch Gymnasium te Salzburg. Tegelijk heeft Mohr van 1808 tot 1810 zang en viool aan de Universiteit van Oberösterreich gestudeerd. In 1811 is hij ingeschreven bij het Priesterseminarie, waar hij in augustus 1815 tot priester werd gewijd.

Hij werd als kapelaan aangesteld in Mariapfarr. Vanwege zijn slechte gezondheid heeft hij enige tijd doorgebracht in Berchtesgaden. In 1817 verhuisde hij naar Oberndorf.
Mohr heeft zijn leven gewijd aan de hulp voor armen. Op 4 december 1848 stierf hij in armoede en aan de gevolgen van een longontsteking. Hij is begraven bij de kerk in Wagrain. Zijn graf wordt nog steeds in ere gehouden.

Franz Xavier Gruber (1787-1863)
Op 25 november 1787 zag Franz Xavier Gruber in het dorp Hochburg (Oberösterreich) het levenslicht. Hij was de vijfde van zes kinderen van de linnenwever Josef en zijn vrouw Maria. Op zeer jonge leeftijd vond hij de liefde voor muziek. De leraar Andreas Peterlechner stimuleerde zijn muzikale gave en gaf hem muziekonderwijs. Daarnaast was Gruber tot zijn achttiende jaar werkzaam als wever.

Na zijn opleiding trad Gruber in 1807 in dienst als leraar, koster en organist in Arnsdorf. Op 12 november datzelfde jaar huwde hij Maria Elisabeth Fischinger. Zij kregen twee kinderen, die beiden op zeer jonge leeftijd overleden. In 1816 nam hij de organistendienst over in het bergdorp Oberndorf. Het schoolbezoek was laag, omdat de boeren de kinderen liever thuis hielden om op de boerderij te werken. In een schoolbericht van 1821 kwam wel naar voren, dat de school van Gruber de beste resultaten boekten.
Na de dood van zijn eerste vrouw trouwde Franz met zijn voormalige leerlinge Maria Breitfuß. Met haar leefde hij 15 jaar samen en kregen tien kinderen. Hij stierf op 6 juni 1863 op de leeftijd van 76 jaar aan ouderdom en ligt begraven bij de kerk in Hallein.

Stille Nacht
In 1816 heeft Joseph Mohr in Mariapfarr een kerstgedicht geschreven. Op 24 december 1818 verving Franz Gruber de vaste organist tijdens de nieuwe ingerichte pastorie St. Nicola in Oberndorf. Joseph vroeg aan Franz of het mogelijk was, dat hij bij zijn gedicht een passende melodie voor twee solostemmen kon componeren, met koor en gitaarbegeleiding. Dit laatste was nodig, daar het orgel niet kon worden gebruikt, omdat de balg door de muizen was kapotgevreten.
Met de woorden van Joseph Mohr componeerde Franz Gruber het wereldberoemde kerstlied “Stille Nacht, Heilige Nacht”

De eerste uitvoering van het lied vond plaats op eerste Kerstdag 1818 in de St. Nicolauskerk In Oberndorf bij Salzburg. Het werd daarna voornamelijk in de omgeving van Oberndorf uitgevoerd en is voor het eerst in 1866 in een Salzburger Kerstliedboek opgenomen. Voor die tijd heeft de families Rainer en Strasser het kerstlied via het Tiroler Zillertal (1819) naar Leipzig (1832) en New York (1839) verspreid.
Missionarissen hebben het lied met de eeuwwisseling naar alle continenten gebracht. Vandaag de dag zijn er meer dan 300 vertalingen bekend.

Herdenking
Ieder jaar op kerstavond vindt in Hallein bij het graf van Franz Gruber een herdenking plaats, dat door zeer veel mensen wordt bijgewoond.