Menu

Steinway, ontwikkeling van wereldberoemde vleugels

Steinway & Sons vleugels worden beschouwd als het toppunt van kwaliteit in de pianowereld.  Het ontstaan van Steinway vleugels gaat terug naar de 19e eeuw, toen Heinrich Engelhard Steinweg en zijn familie naar de Verenigde Staten emigreerden en daar een nieuwe standaard in pianobouw vestigden.  Heinrich Engelhard Steinweg, later bekend als Henry E. Steinway, was de oprichter van het beroemde pianobedrijf Steinway&Sons.

Geschiedenis

 • Heinrich Engelhard Steinweg werd geboren op 15 februari 1797 in Wolfshagen im Harz, een klein dorp in het hertogdom Brunswijk, Duitsland.
 • Hij verloor zijn ouders op jonge leeftijd en leerde het meubelmakersvak als leerling. Later werkte hij als orgelbouwer en ontwikkelde een interesse in muziekinstrumenten.
 • In 1836 bouwde Heinrich zijn eerste pianoforte in zijn keuken in Seesen, Duitsland. Dit instrument was een vierkante piano, die bekend stond om zijn compacte formaat en was populair in huiselijke omgevingen. Dit markeerde het begin van zijn carrière in de pianobouw.
 • Vanwege politieke onrust in Duitsland emigreerde Heinrich in 1850 met zijn familie naar de Verenigde Staten en vestigden zich in New York City. De familie veranderde hun naam in Steinway.
 • In 1853 richtte Heinrich, samen met zijn zonen, het bedrijf Steinway & Sons op. De eerste werkplaats bevond zich op Varick Street in Manhattan.
 • Heinrich overleed op 7 februari 1871 in New York City. Zijn nalatenschap werd voortgezet door zijn zonen, die het bedrijf verder uitbreidden en de Steinway-piano tot een symbool van uitmuntendheid maakten.

Innovaties en Patenten
Heinrich en zijn zonen introduceerden talrijke technologische innovaties in de pianobouw

 • Overstrung Scale, waarbij de bas- en discantsnaren elkaar kruisen, zorgt voor een rijkere en vollere klank.
 • Duplex Scale: Dit systeem optimaliseert de boventonen, waardoor een meer resonerende en harmonische klank ontstaat.
 • Gietijzeren Frame: Steinway introduceerde het gietijzeren frame, wat de stabiliteit en stemvastheid van de piano’s aanzienlijk verbeterde.

Succes
Steinway & Sons won de Grote Prijs op de Exposition Universelle in Parijs in 1867, wat hun vleugelpiano’s internationale erkenning en faam bracht.
In 1866 opende het bedrijf de Steinway Hall in New York, een concertzaal en showroom, die een belangrijk cultureel centrum werd voor muziekuitvoeringen en de promotie van hun vleugelpiano’s.
Om aan de groeiende vraag in Europa te voldoen, opende Steinway & Sons in 1880 een tweede fabriek in Hamburg, Duitsland. Deze fabriek produceert nog steeds enkele van de beste vleugelpiano’s ter wereld.

Impact
Heinrich Steinweg’s vakmanschap en innovatieve geest hebben een blijvende impact gehad op de pianobouwindustrie. Steinway & Sons blijft een toonaangevende naam in de wereld van muziekinstrumenten, gewaardeerd door concertpianisten en muziekliefhebbers wereldwijd.
Henry E. Steinway’s levensverhaal is een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen, innovatie en toewijding aan kwaliteit, waardoor hij een blijvende erfenis heeft achtergelaten in de muziekgeschiedenis.

Voorbeelden van Steinway Meesterwerken

 • De Steinway Model D concertvleugel is het vlaggenschip van het merk. Het is een 274 cm lange vleugel die wordt beschouwd als een van de beste concertpiano’s ter wereld. Veel concertzalen en topmusici kiezen voor de Model D vanwege de ongeëvenaarde klank en respons.
 • De Steinway Model B vleugel is een van de populairste modellen voor zowel professionele musici als voor thuisgebruik. Met een lengte van 211 cm biedt deze piano een uitstekende balans tussen grootte en klankkwaliteit.
 • Steinway Spirio: In de 21e eeuw introduceerde Steinway de Spirio, een zelfspelende vleugelpiano die hoge-resolutie opnamen kan afspelen, waardoor het lijkt alsof een live pianist speelt. Deze innovatie combineert traditionele vakmanschap met moderne technologie.

Limited Edition Piano’s
Steinway produceert ook limited edition piano’s ter ere van beroemde componisten, artiesten of gebeurtenissen. Deze piano’s hebben vaak unieke ontwerpen en zijn extra gedetailleerd afgewerkt.

Custom Made
Klanten kunnen hun eigen Steinway piano personaliseren met specifieke houtsoorten, afwerkingen en zelfs ingebouwde technologie, zoals opnameapparatuur of zelfspelende systemen.

Constructieproces
Elke Steinway vleugel wordt met de hand gemaakt door ervaren vakmensen. Het constructieproces van een Steinway vleugel is een zorgvuldig en arbeidsintensief proces dat meer dan een jaar kan duren, waarbij meer dan 12.000 onderdelen zorgvuldig worden samengevoegd.. Elk onderdeel wordt met de hand gemaakt en samengesteld door ervaren vakmensen, die ervoor zorgen dat de piano voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.
Steinway vleugels combineren deze hoogwaardige materialen met traditionele vakmanschap en moderne innovaties om een instrument te creëren dat wordt geprezen om zijn uitzonderlijke klank, speelbaarheid en duurzaamheid.

Hoogwaardige materialen
Steinway vleugels worden gemaakt van een combinatie van hoogwaardige materialen die zorgvuldig zijn geselecteerd om de beste klank, duurzaamheid en speelbaarheid te garanderen. Hierbij is een overzicht van de belangrijkste materialen die worden gebruikt bij de constructie van Steinway vleugels:
Houtsoorten

 1. Zijpanelen en Omranding
  • Esdoorn en Mahonie
   De buitenrand van de vleugel is meestal gemaakt van esdoorn of mahonie, wat zorgt voor sterkte en stabiliteit. Deze houtsoorten worden gekozen vanwege hun resonantie-eigenschappen en duurzaamheid.
 2. Klonkplank
  • Sitka Sparrenhout
   De klankplank, ook bekend als de soundboard, is meestal gemaakt van Sitka sparrenhout. Dit hout staat bekend om zijn uitstekende resonantie en klankprojectie. Het zorgt voor een rijke en volle klank.
 3. Ribbens
  • Noord-Amerikaans Hardhout
   De ribben, die de klankplank ondersteunen, zijn gemaakt van sterk hardhout zoals esdoorn. Deze ribben helpen de klankplank te versterken en zorgen voor een gelijkmatige trillingsverdeling.
 4. Toetsen
  • Ebbenhout en Beuk
   De toetsen worden vaak gemaakt van een combinatie van ebbenhout voor de zwarte toetsen en beuk voor de witte toetsen. Deze houtsoorten bieden een uitstekende speelervaring en duurzaamheid.

Metalen

 1. Gietijzeren Frame
  • Gietijzer
   Het frame, ook wel bekend als het harpenframe, is gemaakt van gietijzer. Dit frame biedt de nodige sterkte en stabiliteit om de spanning van de snaren te weerstaan, die kan oplopen tot 20 ton. Het gietijzeren frame zorgt ervoor dat de piano stemvast blijft en helpt de klank te projecteren.
 2. Snaren
  • Staal en Koper
   De snaren van een Steinway vleugel zijn gemaakt van hoogwaardig staal voor de discantsnaren en omwonden met koper voor de basnaren. Deze materialen zijn gekozen voor hun duurzaamheid en klankkwaliteit.

Overige Materialen

 1. Hamers
  • Wol
   De hamers zijn gemaakt van speciaal bewerkt vilt, meestal vervaardigd van hoogwaardig wol. Dit vilt zorgt voor een warme en expressieve klank.
 2. Lijm:
  • Dierlijke Lijm
   Traditionele dierlijke lijm wordt gebruikt in de constructie van veel onderdelen van de piano. Deze lijm biedt een sterke en flexibele verbinding, wat essentieel is voor de resonantie en duurzaamheid van de piano.
 3. Lak en Vernis
  • Polyester en Nitrocellulose
   De afwerking van de vleugel wordt gedaan met hoogwaardige lakken en vernissen. Polyester wordt vaak gebruikt voor zijn duurzaamheid en glans, terwijl nitrocellulose wordt gewaardeerd om zijn traditionele uitstraling en klankverbeterende eigenschappen.

Conclusie
Het ontstaan en de ontwikkeling van Steinway vleugels is een verhaal van emigratie, innovatie en toewijding aan uitmuntendheid. De combinatie van traditionele vakmanschap en voortdurende technologische vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat Steinway vleugelpiano’s wereldwijd worden erkend als de gouden standaard in pianobouw. Vandaag de dag blijven Steinway vleugels een favoriet onder concertpianisten, muziekinstellingen en liefhebbers vanwege hun ongeëvenaarde klankkwaliteit en duurzaamheid.