Menu

Vliegen zonder vleugels

Een bijzondere dag 3 januari, de geboortedag van mijn moeder en de sterfdag van mijn jongste broer. Het was maandagochtend  3 januari 2011, dat ik rond tien uur werd gebeld met het bericht, dat mijn jongste broer was overleden. De avond ervoor waren we nog bij hem op bezoek, om met een prachtige taart, zijn 44ste verjaardag te vieren.

Droom
Eric was een bijzonder mens, vrolijk, vriendelijk, behulpzaam en altijd weer in voor een grap. Zijn passie was piloot worden. Daar had hij ook veel voor over. Via vele bijbanen, heeft hij kans gezien om op eigen kosten zijn brevetten en licenties voor de Boeing 737 te behalen.
Hij heeft zeer veel vlieguren gemaakt in onder meer Nieuw Zeeland en Australië. Van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat maakte hij in zijn eentje vele vliegtochten. Daarnaast behaalde hij zijn bevoegdheid tot vlieginstructeur.
Ook heeft hij mij vlieglessen gegeven. De vele tochten die we samen hebben gemaakt naar diverse vliegvelden om een uitsmijter of hamburger te eten, waren altijd een feest. Foto’s zijn te vinden op de site: www.vliegdienst.nl.

Verkeersvlieger
Eric was in 2008 klaar met de verbouwing van zijn huis in Elspeet, dat hij eigenhandig heeft gedaan en kon nu beginnen aan zijn grote hobby, de restauratie van zijn Alfa Romeo.
Ondertussen had hij gesolliciteerd naar verkeersvlieger en was aangenomen. Zijn uniform hing al gereed voor de eerste vlucht, die binnenkort zou gaan plaatsvinden. Eerst moest er nog een medische test plaatsvinden. Na verder onderzoek werd hem meegedeeld, dat hij een kwaadaardige hersentumor had in zijn rechter slaap en dat hij nooit meer mocht vliegen. Binnen vier dagen vond de operatie plaats om de tumor te verwijderen.

Eric bleef optimistisch. Toen hij in de uitrustkamer lag bij te komen van de operatie en het medisch personeel rondom zijn bed stond om te zien of hij de operatie goed had doorstaan en geen uitvalverschijnselen had overgehouden van de operatie, kwam Eric uit de narcose met de woorden: “Zo, en nu een uitsmijter, die heb ik wel verdiend!”
De tijd daarna verliep redelijk. Aangezien de neurochirurg niet het geheel heeft kunnen verwijderen onderging Eric een chemokuur. Hij bleef zo veel mogelijk actief en stond tot een half jaar voor zijn overlijden nog kubieke meters haardhout weg te hakken.
Hij mocht dan niet meer vliegen, maar hij leidde wel in zijn resterende tijd theoretisch een veertigtal piloten op en instrueerde hen in de flightsimulator. Allen behaalden het brevet.

Tijdens een controle bleek de tumor erg geslonken te zijn, maar enkele maanden later waren er op diverse plekken toch weer uitzaaiingen en moest Eric worden opgenomen in een hospice.

Laatste eer
Toen Eric in het hospice lag, niet meer kon zien en alleen zijn rechter hand nog iets kon bewegen, was hij nog steeds zeer helder en bleef positief. Als er ex-leerlingen op bezoek waren, gaf hij nog aanwijzingen, waarop ze moesten letten tijdens het uitoefenen van hun beroep.
Een paar uur na zijn 44ste verjaardag, op de geboortedag van onze moeder,  is Eric aan de gevolgen van de hersentumor overleden. Eric is bijgezet in het graf, waar ook onze moeder begraven ligt. Mijn vader heeft dit tweepersoons graf toen gekocht en nu voor Eric zijn plek beschikbaar gesteld.
De uitvaart was zeer indrukwekkend en warm. Alle piloten, die hij had opgeleid, waren in uniform aanwezig. Voor zijn kist op zijn graf hadden zij zich in een lange rij opgesteld. Bij het langslopen deden velen, uit respect, hun strepen af en lieten deze achter op de kist.

Stichting STOPhersentumoren
Het was Eric niet gegund zijn geliefde beroep daadwerkelijk uit te oefenen. Hij had in zijn laatste maanden veel contact met Klaske Hofstee, voorzitter van de stichting StopHersentumoren. Deze stichting doet ontzettend goed werk en zamelt geld in voor onderzoek naar deze onmenselijke ziekte. Als patiënt ondervind je zeer veel persoonlijke bijstand van de stichting. Het motto van de stichting is: ‘Wij doen niet aan levensverlenging, maar aan bestrijding van de ziekte’.
Jaarlijks komen er in Nederland circa 1500 patiënten bij met een kwaadaardige hersentumor. Dagelijks sterven er 4 mensen door een hersentumor, nog verhoogd met wekelijks twee kinderen. Om het werk te kunnen verrichten is geld nodig, zeer veel geld.

Informatie over de stichting hierover vindt u op:

Eric in betere tijden