Oplichters via Marktplaatsartikel

Vanavond ben ik op een vreselijke manier opgelicht via internet bankieren! Op slinkse wijze komen criminelen via Whatsapp met een verhaal om een artikel, dat al enige tijd op Marktplaats van je te kopen. Met een gestolen bankpasje en het rijbewijs (zelfde persoon) zetten ze het afgesproken bedrag klaar. Ze vragen om een bevestigingscode en vervolgens zijn je rekeningen tot de daglimiet geplunderd!

Hoe gaan ze te werk?
Je ontvangt een WhatsApp bericht via telefoonnummer: 0653508972. Dit bericht is als volgt:
Goedendag! Ik zat te kijken op marktplaats en kwam de camera tegen, is deze nog beschikbaar en zo ja wat is de laatste prijs hiervoor? Met vriendelijke groet Lydia de Mooij
Je stuurt terug: Is nog beschikbaar. De minimum prijs is € 75.

Antwoord: “Prima! Ik bied u de vraagprijs alleen zit ik met een probleempje…. Ik kom zelf uit Bedum en dat is niet bepaald om de hoek. Dus mijn vraag is: zou je hem eventueel aangetekend kunnen opsturen, dan betaal ik de verzendkosten en uiteraard maak ik het geld van te voren netjes over.”
Ik antwoord: Ga ik morgen voor u regelen.

“Helemaal prima de verzendkosten zijn als het goed is € 8,60. Mijn huisadres is Emmalaan 39, Bedum 9781EB. Bij welke bank zit je zelf?”
Ik: Ik kan ideal naar u sturen. Moet u even een bericht via Marktplaats sturen.

Antwoord: “Ik heb zelf mijn wachtwoord vergeten van mijn marktplaats account haha, ze mailen mij pas dinsdag mijn nieuwe wachtwoord vandaar.”

Daarna ontvang je kopie bankpas en rijbewijs:

Dit lijkt heel vertrouwd, maar deze documenten zijn waarschijnlijk gestolen!

Ze vervolgt:
“Prima! Alleen heb ik wel nog een laatste vraag, ik ben vorige week opgelicht voor € 850 bij de aankoop van een iPhone x en dus nu ben ik extra voorzichtig geworden met marktplaats aangezien ik aangifte heb gedaan en ik mijn geld nog niet terug heb, zou je misschien een fotokopie kunnen maken van je bankpas dan weet ik dat jij de rechtmatige eigenaar bent aangezien diegene die mij opgelicht had een bankpas gebruikte van een kattenvanger. Dan stuur ik ook gelijk een fotokopie van die van mij.”
Daarna stuurde ik mijn rekeningnummer en het bedrag dat ze moet overmaken en een kopie van mijn bankpas en rijbewijs (hoe stom kun je zijn!).

Daarna schrijft ze: ”Topper ga het nu gelijk overmaken! Heb je zelf een computer of laptop bij de hand om in te kunnen loggen op ING om de betaling te bevestigen aangezien ik bij ING zakelijk (heb eigen bedrijf) zit en zakelijk bankieren net iets anders gaat als een particuliere overboeking. Weet niet of je zelf bekend bent met zakelijk bankieren?”

Ik gaf aan, dat ik via mobiel bankieren was ingelogd, maar dat ging niet zei ze. Moest via laptop.

Kreeg vervolgens het bericht (en nu komt het):
“Het bedrag is overgemaakt. Rechtsonder zie je mobiel bankieren, als 3e in de rij. Daar druk je op, vervolgens staat er iPhone 5c activeren…. (overgemaakt via zakelijk mobiel bankieren). Daarna drukt u op volgende en vervolgens tancode invoeren (onthoud goed die is strikt persoonsgebonden en mag u niet geven, is alleen voor u!) Na het invoeren van de tancode ziet u een bevestigingscode van de betaling, die moet ik hier invullen en dan is de zakelijke betaling bevestigd en heeft u het geld op uw bank.”

Daarna stuurt ze een voorbeeld (met de tancode afgedekt) en krijg je bericht dat de betaling is gelukt. Zodra het op mijn rekening staat moet ik het laten weten.

Keek vervolgens op mijn saldo en zag dat er een bedrag van € 880 en een bedrag van € 820 was afgeschreven voor de ABN-bank tgv Lely en Keijzer. Daarnaast een bedrag van € 102 tgv derdengelden telefoontegoed Duitsland.

Via Google kwam ik op meer oplichtingen door haar gedaan: klik hier

Mijn gehele AOW-bedrag en een deel van mijn pensioen is weg. Heb direct mijn ING-rekeningen laten blokkeren. Vervolgens ABN gebeld ( waar twee bedragen op gestort zullen worden vannacht ) met rekeningnummers en namen doorgegeven en de vraag gesteld of deze rekeningen bevroren kunnen worden tot de politie contact opneemt. Wisten ze niet of dit kon, maar moest snel aangifte doen, hoe eerder hoe beter.
Politie gebeld om aangifte te doen, maar kan op zijn vroegst op dinsdagochtend terecht! Morgen afdeling fraude van ING bellen.

Conclusie
Ik zei altijd: Dit gebeurt mij niet. Maar in een vlaag van even onoplettendheid ben je zwaar de klos! Kijk uit met deze oplichters. En een andere goede tip: verlaag je daglimiet bij je bank tot het minimale. Moet je een keer een grote aankoop doen, dan kun je hem korte tijd verhogen. Ik neem aan, dat nu mijn bankpasje en kopie rijbewijs ook zullen worden gebruikt voor oplichting!